Πέμπτη, 18/04/24, 03:27:53
Main
Registration
Login
In-PC..Ο Σκοπος Μας Η Ευχαριστηση Σας
Welcome Guest | RSS

                                                                                                         
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
IN-PC Ενας Κοσμος Σε Ενα Site » Αθλητικα » Ποδοσφαιρικα αφιερωματα » Οι προηγούμενοι τελικοί ΑΕΚ-ΟΣΦΠ
Οι προηγούμενοι τελικοί ΑΕΚ-ΟΣΦΠ
JuVe913Date: Σάββατο, 02/05/09, 19:13:42 | Message # 1
Group: Removed





Δύο από τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας, ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τον τίτλο του Κυπελλούχου Ελλάδος και πρόκειται για την έκτη μόλις κόντρα τους σε ένα τελικό του δεύτερου τη τάξει θεσμού.


Οι δύο ομάδες πάντως τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένα...συνηθισμένο ζευγάρι στο Κύπελλο καθώς για τρίτη φορά την τελευταία επταετία είναι οι δύο φιναλίστ του θεσμού. Η ΑΕΚ διαθέτει ένα ελαφρύ προβάδισμα καθώς προηγείται με τρεις νίκες έναντι δύο του Ολυμπιακού αν υπολογιστεί και ο τελικός του 1966 όταν και οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατέβηκαν, με αποτέλεσμα η «Ενωση» να πάρει το τρόπαιο στα χαρτιά.

Από εκείνο τον τελικό που δεν έγινε ποτέ, πέρασε ένα μεγάλο διάστημα καθώς το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων ήταν το 2002 στο γήπεδο όπου θα αναμετρηθούν και το Σάββατο.

Τελευταία αναμέτρηση ήταν εξάλλου πριν από τρία χρόνια στο «Παγκρήτιο» όπου οι Πειραιώτες έφτασαν στη δεύτερη νίκη τους επί των «κιτρινόμαυρων». Πιο αναλυτικά οι κόντρες ΑΕΚ και Ολυμπιακού σε τελικούς Κυπέλλου:

Το πρώτο ραντεβού

Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων ήταν την περίοδο 1952-1953 στο γήπεδο της Λεωφόρου. Στις 17 Μαϊου του 1953, Ολυμπιακός και ΑΕΚ αναμετρήθηκαν με θέα τον τίτλο του Κυπελλούχου Ελλάδος και οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το τρόπαιο μετά τη νίκη τους με 3-2.

Σκόρερ των νικητών ήταν οι Κοπανίδης(20’), 37' Κανσός(37’), 79' Δαρίβας(79’) ενώ για την «Ενωση» τα γκολ πέτυχαν οι Σεραφείδης(83’) και Κανάκης(88’).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Καραπατής, Ρωσσίδης, Σούλης, Μουράτης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κανσός, Κοκκινάκης, Κοπανίδης, Δαρίβας, Δρόσος

ΑΕΚ: Δελαβίνιας, Παραγυιός, Γούλιος, Δαράκης, Μάνεσης, Παπαθεοδώρου, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Παπαγεωργίου, Σταματιάδης, Σεραφείδης

Η ρεβάνς

Το δεύτερο ραντεβού των δύο ομάδων ήταν τη σεζόν 1955-1956 με διαιτητή τον Ιταλό Ριγκάτο ξανά στο γήπεδο της Λεωφόρου. Η ΑΕΚ πήρε την ρεβάνς από τους «ερυθρόλευκους» καθώς επικράτησε με 2-1 και ενώ στο παιχνίδι αυτό σκόραραν ξανά παίκτες που είχαν βρει δίχτυα και στον πρώτο τελικό.

Ο Χανιώτης άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ και ισοφάρισε ο Δαρίβας στο 26’. Τη νίκη και το τρόπαιο στην «Ενωση», χάρισε ο Κανάκης με το γκολ που σημείωσε στο 67’.

ΑΕΚ: Σεραφείδης, Παραγυιός, Καρακατσάνης, Τσαγκάρης, Ζωγράφος, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Χανιώτης, Σταματιάδης, Κουρτίδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Σούλης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κοτρίδης, Μουστακλής, Ιωάννου, Υφαντής, Πολυχρονίου, Δαρίβας

Ο τελικός στα χαρτιά

Το 1966 η τρίτη αναμέτρηση ΑΕΚ και Ολυμπιακού σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος δεν έγινε ποτέ. Οι «ερυθρόλευκοι»διαμαρτυρόμενοι δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν μιάς και το παιχνίδι θα οριζόταν μέσα στον Ιούλιο με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Τα προβλήματα στη διοργάνωση ξεκίνησαν πάντως από τα ημιτελικά καθώς ενώ ο Ολυμπιακός πήρε άνετα την πρόκρις απέναντι στα Τρίκαλα με 5-0, στο άλλο ζευγάρι της ΑΕΚ με την Καβάλα, η κληρωτίδα ανέδειξε ως γηπεδούχο την ΑΕΚ.

Η Καβάλα ζήτησε το παιχνίδι να γίνει στην έδρα της με βάση το γεγονός πως υπήρχε κανονισμός που ανέφερε ότι αν στα ημιτελικά η μία από τις δύο ομάδες ήταν από την Βόρειο Ελλάδα, τότε το παιχνίδι θα γινόταν στο γήπεδο της. Η «Ενωση» δεν αποδέχτηκε κάτι τέτοιο, η ΕΠΟ όρισε το «Καυτανζόγλειο» αλλά η Καβάλα αρνήθηκε να αγωνιστεί. Έτσι οι «κιτρινόμαυροι» πήραν την πρόκριση χωρίς αγώνα.

Ο τελικός ορίστηκε στις 10 Ιουλίου του 1966 στο «Καραϊσκάκη» αλλά ο Ολυμπιακός με επιστολή του στην ΕΠΟ ανέφερε ότι είχε ζητήσει τη μετάθεσή του για το ξεκίνημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, ενώ διαμαρτυρήθηκε και για όσα είχαν προηγηθεί στον ημιτελικό της ΑΕΚ με την Καβάλα. Ο τελικός δεν έγινε ποτέ και έτσι η «Ενωση» ανακηρύχθηκε από την ΕΠΟ Κυπελλούχος Ελλάδος για την περίοδο 1965-1966.

Ο Ίβιτς χάρισε το τρόπαιο

Το επόμενο ραντεβού της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος μετά από εκείνο που αναβλήθηκε το 1966, ήρθε μετά από 36χρόνια. Στο ΟΑΚΑ οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες με διαιτητή τον Θανάση Μπριάκο του συνδέσμου Ηπείρου στις 25 Απριλίου του 2002 και ενώ είχε προηγηθεί ο....τελικός του πρωταθλήματος όπου οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει με 4-3, κατακτώντας τον τίτλο.

Η «Ενωση» όμως με τον Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι, πήρε...εκδίκηση καθώς επικράτησε με 2-1 φτάνοντας στο τελευταίο της τρόπαιο από τότε μέχρι σήμερα. Ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης είχε ανοίξει το σκορ στο 52΄ενώ στο 70’ ο Ζιοβάνι είχε ισοφαρίσει για τον Ολυμπιακό που είχε στον πάγκο του το Τάκη Λεμονή.

Τη νίκη στους «κιτρινόμαυρους» χάρισε τελικά ένα πρόσωπο που φόρερε τη φανέλα και των δύο ομάδων, ο Ίλια Ίβιτς στο 82’΄. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι από τα τωρινά ρόστερ των δύο ομάδων, σε εκείνο τον τελικό είχε αγωνιστεί ο Γεωργέας για τον «δικέφαλο» και οι Πατσατζόγλου και Τζόρτζεβιτς για τους Πειραιώτες.

ΑΕΚ:
Χιώτης, Γκαμάρα, Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Ζήκος, Γεωργέας, Κασάπης (29' Ξενίδης), Νικολαΐδης, Κωνσταντινίδης (81' Ιβιτς), Λάκης, Καψής

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:
Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Αμανατίδης, Κωστούλας (85' Οφορίκουε), Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ (44' Ζε Ελίας), Ζέτεμπεργκ (85' Νινιάδης),Ζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής

«Ερυθρόλευκος» θρίαμβος

Η τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων σε τελικό Κυπέλλου ήταν πριν από τρία χρόνια στο «Παγκρήτιο» στις 10 Μαϊου του 2006 με διαιτητή τον Βασίλη Τεροβίτσα και εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο.

Ο Ολυμπιακός με τον Τροντ Σόλιντ στην τεχνική του ηγεσία έφτασε θριαμβευτικά στην κατάκτηση του τίτλου καθώς νίκησε με 3-0 και ενώ όλα τα γκολ σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Κωνσταντίνου άνοιξε το σκορ για τους «ερυθρόλευκους» στο 61΄ενώ στο 70΄με αυτογκόλ του Bλάνταν Ίβιτς έγινε το 2-0.

Το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 90΄ο Καστίγιο με μία έξοχη ατομική ενέργεια. Τζόρτζεβιτς και Γεωργέας ήταν οι παίκτες των δύο ομάδων που έδωσαν το "παρών" και σε εκείνο τον τελικό και ενώ είναι ακόμη μέλη στο έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ αντίστοιχα.

Οι «ερυθρόλευκοι» έτσι πανηγύρισαν το νταμπλ. Ο συγκεκριμένος τελικός «σημαδεύτηκε» πάντως και από όσα συνέβησαν στο στο πλοίο «Ιεράπετρα», κατά την επιστροφή των οπαδών της ΑΕΚ στον Πειραιά.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:
Νικοπολίδης, Καφές, Στολτίδης, Τζόρτζεβιτς, Σούρερ, Μαυρογενίδης, Τουρέ (67' Μάριτς), Μπουλούτ, Κωνσταντίνου (90'+ Ντάνι), Ανατολάκης, Οκκάς (76' Καστίγιο)

ΑΕΚ:
Σορεντίνο, Τσιρίλο, Δέλλας (71' Σοάρες), Γεωργέας, Τζιωρτζιόπουλος, Κατσουράνης, Εμερσον, Ιβιτς, Σέζαρ (76' Καπετάνος), Λάκης, Λυμπερόπουλος (83' Αλεξόπουλος)

Attachments: 8461665.jpg (45.3 Kb)
 
IN-PC Ενας Κοσμος Σε Ενα Site » Αθλητικα » Ποδοσφαιρικα αφιερωματα » Οι προηγούμενοι τελικοί ΑΕΚ-ΟΣΦΠ
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


| Copyright MyCorp © 2024 | Powered by uCoz |