Πέμπτη, 28/03/24, 23:28:38
Main
Registration
Login
In-PC..Ο Σκοπος Μας Η Ευχαριστηση Σας
Welcome Guest | RSS

                                                                                                         
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
IN-PC Ενας Κοσμος Σε Ενα Site » Αθλητικα » Ελληνικό Πρωτάθλημα » Μπάγεβιτς, ο πρίγκηπας του κυπέλλου
Μπάγεβιτς, ο πρίγκηπας του κυπέλλου
JuVe913Date: Σάββατο, 02/05/09, 18:51:41 | Message # 1
Group: Removed





Ο θεσμός του Κυπέλλου έχει τον δικό του πρίγκηπα και αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός έχει συνδέσει το όνομά του με την δεύτερη τη τάξη διοργάνωση στην Ελλάδα με ρεκόρ και αξιοσημείωτα γεγονότα τα οποία το SPORT 24 έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει ενόψει του 67ου τελικού Κυπέλλου Ελλάδος.

Η τρίτη επιστροφή του 61χρονου τεχνικού στον πάγκο της Ένωσης συνοδεύτηκε από την πρώτη ημέρα με το κύκλωμα της 2ας Μαΐου στο ημερολόγιο της ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος είχε χάσει από νωρίς το παιχνίδι του πρωταθλήματος και ο "Ντούσκο" έθεσε ως στόχο τον τελικό παρά τα προβλήματα που είχε η ομάδα. Ο ίδιος ήξερε πως να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου και να φέρει ένα τρόπαιο στην Φιλαδέλφεια μετά από επτά χρόνια.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ως ποδοσφαιριστής έχει κατακτήσει μόνο μια φορά το Κύπελλο Ελλάδας (1978), ωστόσο ως προπονητής πέτυχε ένα μοναδικό ρεκόρ. Έγινε ο πρώτος τεχνικός που οδήγησε σε τελικό τέσσερις διαφορετικές ομάδες (την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη). Ουδείς άλλος έχει να επιδείξει τέτοιο επίτευγμα. Μάλιστα, έχει κατακτήσει το τρόπαιο με τις τρεις (το έχασε με τον Άρη πέρυσι), κάτι που επίσης είναι ρεκόρ. Συνολικά ως προπονητής έχει πάρει τέσσερα τρόπαια στους επτά τελικούς που έχει πάρει μέρος.

Το βάπτισμα του πυρός

Ο πρώτος τελικός του Μπάγεβιτς είναι τη σεζόν 1993-1994 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο σε έναν αν μη τι άλλο συναρπαστικό παιχνίδι με "αγγλική" διαμόρφωση του σκορ. Η ΑΕΚ θα χάσει εκείνο το τρόπαιο στα πέναλτι και ο "Ντούσκο" θα ξεκινήσει με το αριστερό τους τελικούς Κυπέλλου.

Η αναμέτρηση της 20ης Απριλίου του 1994 ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να παίρνει κεφάλι στο σκορ στο 31ο λεπτό με τον Βαζέχα και τον Μανωλά να δίνει προβάδισμα δύο τερμάτων στους πράσινους με αυτογκόλ στο 54'. Η Ένωση όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη με τον Αλεξανδρή (71') και Δημητριάδη στο (77') έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί ο σκόρερ του πρώτου κιτρινόμαυρου τέρματος θα ολοκληρώσει την επική ανατροπή στο 95ο λεπτό αλλά ο Μάρκος θα απαντήσει στο 115' για να οδηγήσει τον συναρπαστικό τελικό στα πέναλτι. Στην ρώσικη ρουλέτα, η οποία ήταν και η μοναδική του Μπάγεβιτς σε τελικούς Κυπέλλου, ο Παναθηναϊκός θα κατακτήσει το τρόπαιο με 4-2.

1993-1994 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Τετάρτη 20 Απριλίου 1994
Ολυμπιακό Στάδιο - «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ: 4-2 στα πέναλτι
(Ημίχρ. 1-0, καν. αγ. 2-2, παράταση 3-3)
52ος τελικός Κυπέλλου Ελλάδας
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ - Αποστολάκης, Γεωργιάδης Γ.Χ., Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Ουζουνίδης, Χριστοδούλου, Νιόπλιας, Μάρκος, Μπορέλι (67' Μαραγκός), Βαζέχα (65' Δώνης)
Προπονητής: Χουάν Ραμόν Ρότσα
ΑΕΚ: Ατματζίδης - Καραγιάννης, Μανωλάς, Σταματής, Βλάχος (59' Δημητριάδης), Αλεξανδρής, Σαμπανάτζοβιτς (48' Τσάρτας), Σλίσκοβιτς, Κοπιτσής, Σαβέβσκι, Κασάπης
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς
Διαιτητής: Σπάθας (επόπτες: Σωτηρόπουλος - Χαλδαίος)
Σκόρερς: 31' Βαζέχα, 54' Μανωλάς (αυτoγκόλ), 71' Αλεξανδρής, 77' Δημητριάδης, 95' Αλεξανδρής, 115' Μάρκος
Θεατές: 61.232

Η σειρά των πέναλτι:
Χριστοδούλου Γκολ 1-0
Σαβέβσκι Γκολ 1-1
Γεωργιάδης Γ.Χ. Γκολ 2-1
Αλεξανδρής Γκολ 2-2
Ουζουνίδης Γκολ 3-2
Τσάρτας Αποκρ. 3-2
Μαραγκός Αποκρ. 3-2
Δημητριάδης Αποκρ. 3-2
Aπoστολάκης Γκολ 4-2

Ο τελικός του Μπάκα

Ο δεύτερος τελικός του Μπάγεβιτς ήρθε την αμέσως επόμενη χρονιά με τον Παναθηναϊκό να είναι πάλι αντίπαλος στο ίδιο ακριβώς γήπεδο και με την ίδια - δυστυχώς για τον Σερβοέλληνα τεχνικό - κατάληξη, σε ένα από τους πλέον επεισοδιακούς στην ιστορία του της Ένωσης. Το 1995 η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό και ο αγώνας οδηγείται στην παράταση αφού καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στο πλεχτό. Ένα λεπτό πριν ο αγώνας πάει στα πέναλτι ο διαιτητής της αναμέτρησης, Φίλιππος Μπάκας, τιμωρεί με την εσχάτη των ποινών την ΑΕΚ σε μια μονομαχία του Μιχάλη Βλάχου με τον Κριστόφ Βαζέχα μέσα στην περιοχή. Ο Πολωνός έπεσε... εύκολα μέσα στην περιοχή στο 119' και ευστόχησε λίγο αργότερα δίνοντας το κύπελλο στον Παναθηναϊκό.

Ο ρέφερι "γλίτωσε" από τους παίκτες της Ένωσης με ένα σκισμένο μανίκι αλλά λίγες ημέρες αργότερα ομάδα αγνώστων του επιτέθηκε μα αποτέλεσμα να διακομισθεί στο νοσοκομείο. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης (τότε πρόεδρος της ΑΕΚ) συνομίλησε με τον Φίλιππο Μπάκα λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον τελικό και μία από τις πιο απίστευτες στιχομυθίες του ελληνικού αθλητισμού έλαβε χώρα ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμό "ΣΚΑΙ". Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, "Πείτε μας, κύριε Μπάκα, ποιος ευθύνεται για τον ξυλοδαρμό σας;", ο διαιτητής απάντησε: "Ξέρει ο κύριος Μελισσανίδης...". Ο "τίγρης" δεν άργησε να απαντήσει λέγοντας: "Το μόνο που ξέρω, κύριε Μπάκα, είναι ότι βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σαν τη Μπριζίτ Μπαρντό σε όλη την Ελλάδα...".

1994-1995 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Τετάρτη 19 Απριλίου 1995
Ολυμπιακό Στάδιο – «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ: 1-0 στην παράταση
(Καν. αγ. 0-0)
53ος τελικός Κυπέλλου Ελλάδας
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ - Αποστολάκης, Ουζουνίδης (64' Κολιτσιδάκης), Γεωργιάδης Γ.Χ, Καλιτζάκης, Καπουράνης, Μπορέλι, Νιόπλιας, Βαζέχα, Μάρκος, Δώνης (73' Αλεξούδης)
Προπονητής: Χουάν Ραμόν Ρότσα
ΑΕΚ: Ατματζίδης - Αγορογιάννης (73' Κοπιτσής), Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς (117' Μπορμπόκης), Βλάχος, Σαραβάκος, Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Τσάρτας, Κασάπης
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγιεβιτς
Διαιτητής: Φίλιππος Μπάκας (επόπτες: Κεχαγιάς - Μποζαντζίδης)
Σκόρερ: 118' Βαζέχα (πεν)
Θεατές: 60.777
Κόκκινες κάρτες: 115' Μανωλάς και Βλάχος (διαμαρτ. στη φάση του πεν).
Κίτρινες κάρτες: Δώνης, Ουζουνίδης, Μπορέλι, Κολιτσιδάκης, Σαμπανάτζοβιτς, Μανώλης Παπαδόπουλος, Δημητριάδης
Κόρνερ: 7-8.

Attachments: 0876168.jpg (36.5 Kb)
 
IN-PC Ενας Κοσμος Σε Ενα Site » Αθλητικα » Ελληνικό Πρωτάθλημα » Μπάγεβιτς, ο πρίγκηπας του κυπέλλου
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


| Copyright MyCorp © 2024 | Powered by uCoz |